Sağlık

Yeşil kabak faydaları nelerdir? Kabak yemenin 10 altın sağlık faydası!

Yeşil kabağın yararları ve zararları konusunda uzmanlar düzenli olarak tüketilmesini önermektedir. Haftada birkaç kez kabak tüketmek sağlıklı beslenmenin bir parçası sayılabilir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra vitamin ve minerallerle dolu olan yeşil kabağı yakından tanıyalım…

YEŞİL KABAK FAYDALARI NELERDİR?

kabak; Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir sebze olduğu için sağlık açısından pek çok fayda sağlar. Ayrıca yüksek su ve lif içeriği sayesinde bağırsak ve mide sağlığını koruyarak kabızlığa iyi gelir. Hafif, lezzetli ve yapımı oldukça pratik olduğu için mutfaklarda sıklıkla tercih edilen bir besindir.

Hem kış hem de yaz aylarında hızlı bir şekilde bulunabilir. Ülkemizde de sıklıkla yetiştirilen bu sebzenin her çeşidinin sağlığa faydaları farklıdır. Kabak sebzesinin yanı sıra tohumları ve çiçekleri faydaları nedeniyle tüm dünyada tanınmakta ve kullanılmaktadır.

1- Kilo vermeye yardımcı olur:

Kabak, kilo vermeyi hedefleyenler için değerli bir yardımcıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlar ve düşük kalori içeriği ile diyet programlarına uygun bir sebzedir. Zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.

2- Göz sağlığını korur:

Kabak, içerdiği A vitamini ile göz sağlığını korur. Düzenli tüketildiğinde görme sorunları riskini azaltır ve retinanın sağlıklı gelişimini destekler. Gözlerinizi koruyarak daha rahat bir görsel deneyim sağlar.

3- Kalp hastalıklarını önler:

Kabak, antioksidan özelliği sayesinde kalp hastalıklarının önlenmesinde değerli bir rol oynar. Kalbi besleyen damarları gevşetir, damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi gibi sorunlara karşı savunma sağlar. Ayrıca kalp çarpıntısını azaltıcı etkisi ile kalp sağlığını güçlendirir.

4- Bağırsakları temizler:

Kabak lifli yapısı ile bağırsak sağlığını korur. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsakları temizler ve mide şişkinliğini azaltır. Günde bir bardak kabak suyu tüketerek bağırsaklarınızı temizleyebilir ve sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.

5- Cilt gençleşmesini sağlar:

Kabak cildin genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Kabak suyu ile yapılan tonikler cildi yağlılıktan arındırır ve sivilce oluşumunu engeller. Cildinizi korur, parlak ve canlı bir görünüm kazandırır.

6- Bağışıklığı güçlendirir:

Kabak bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği C vitamini, kalsiyum ve A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubuna uygun bir besindir ve hastalıklara karşı direnci arttırır.

7- Kansere karşı savaşır:

Kabak antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Vücuttan toksinleri atarak serbest radikallerle savaşır ve kanser riskini azaltır. Kabak suyunu yemeklerde veya salatalarda tüketerek kanserden korunmanıza yardımcı olur.

8- Kan şekerini dengeler:

Kabak, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırır ve kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller. Kararlı kan şekeri seviyeleri, güç seviyenizi ve genel refahınızı temel alır.

9- Gerginlik ve acıdan uzak fiyat:

Kabak gerginliği ve ağrıları giderici etkisiyle vücudunuzu rahatlatır. Antioksidan özelliği sayesinde gerginliği azaltır ve ağrı kesici etkisi ile stresli durumlarda sakinleşmenize yardımcı olur. Rahatlatıcı bir besin olarak kabak bedeninizi ve ruhunuzu tamamlar.

10- Toksin atımına yardımcı olur:

Kabak vücudu toksinlerden arındırır. Toksinlerin birikmesini önlemek için düzenli olarak kabak suyu, yemek veya salata tüketilebilir. Vücudunuzun arınmasına yardımcı olur ve gücünüzü artırarak canlılık verir.

MEYDANIN ZARARLARI NELERDİR? ÇOK FAZLA POMPA YEMMENİN ZARARLARI

Yeşil kabak tüketiminde bazı önlemler alınmalıdır. Kabak çekirdeğinde bulunan cucurbitacin adı verilen bir bileşik, fazla tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca alerjik bünyeye sahip bireyler de kabağa karşı hassas olabilir.

Sonuç olarak yeşil kabak, sağlık açısından pek çok fayda sağlayan besleyici bir sebzedir. Ancak fazla tüketildiğinde israf olabilir veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Herkesin kişisel ihtiyaçları doğrultusunda tüketmesi değerli olup herhangi bir kaygı durumunda bir uzmana başvurmak en doğrusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu