Sağlık

Parkinson Hastalığında Robotik Tedavinin Kodları!

Ellerde titreme, el yazısının küçülmesi, uyku bozuklukları, dengesizlik ve yürümede güçlük… Özellikle hareket sistemini etkileyen ve bu nedenle hasta ve ailelerinin yaşam kalitesini düşüren Parkinson hastalığı, el ve ayaklardaki hızlı gelişmeler sayesinde ilerleyici olsa da. tıp ve teknoloji son yıllarda bireyler birbirine bağımlı olmaktan kurtulmuştur. kurtarılabilir. Acıbadem Taksim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum “İleri evrede hastaların motor becerileri daha şiddetli etkilenir ve bu ilerleyici hastalık nedeniyle kişi başkasına bağımlı hale gelebilir. Ancak son yıllarda robotik rehabilitasyon ve kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirmesine yardımcı olmak için tasarlanan robotik cihazlar, hastanın bağımsızlığının artmasında büyük katkı sağlıyor.” diyor. Doç. Dr. Mustafa Çorum, Parkinson hastalığında robotik rehabilitasyon hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.

 

Erken dönemde de kullanılabilir.

Dünyada 10 milyon, ülkemizde ise 100 bine yakın insanın mücadele ettiği sınır sisteminin ilerleyici bu hastalığında erken teşhis büyük önem taşıyor. Çünkü erken tedavi ile ciddi semptomların başlaması yıllarca gecikebilir. Tedavi aşamaları; Hastalığın tipine göre şiddetinin ve semptomlarının değiştiğini, ilaç tedavileri, beyin pili ve rehabilitasyon yaklaşımlarının hastanın şikayetlerinin düzelmesinde değerli bir yer tuttuğunu belirten Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Mustafa Çorum, “Genel olarak Parkinson hastalarının tedavisi birçok farklı disiplinden uzmanların çalışmaları ile yapılıyor. Bu disiplinlerin ortasında nörologlar, beyin cerrahları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler, uğraşı terapistleri, diyetisyenler ve psikologlar yer alabilir. İlaç tedavileri ve derin beyin stimülasyonu (beyin pili) gibi cerrahi tedavilerin etkilerini artırmanın yanı sıra, aktiviteye bağlı beyin sınır devrelerini yeniden düzenleme yeteneğini en üst düzeye çıkarmak için rehabilitasyon programları uygulanmaktadır. Robotik rehabilitasyon, Parkinson hastalığının erken evrelerinde de kullanılabilen bir tedavi yöntemidir.”

 

Hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir!

Robotik rehabilitasyon, hastaların kas gücünü, esnekliğini ve uyum yeteneğini artırırken motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca hastaların hareketlerini daha gerçekçi ve kontrollü yapmalarına, yürüyüş sırasında vücut duruşlarını düzeltmelerine ve adım uzunluklarını yumuşatmalarına yardımcı olur. Robotik rehabilitasyon gibi erken müdahale tedavilerinin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini kaydeden Doç. Mustafa Çorum “Erken evrelerde tedavi, motor becerilerin korunmasına ve nöroplastisitenin (beynin yeniden şekillenme yeteneği) artmasına yardımcı olur. Bu nedenle, robotik rehabilitasyon gibi tedaviler, hastaların daha uzun bağımsız bir yaşam sürmelerine ve semptomların ilerlemesini yavaşlatmasına yardımcı olabilir. Ancak ileri evrelerde hastalığın neden olduğu nörolojik hasar daha da önem kazanır ve hastaların motor becerileri büyük ölçüde bozulabilir. “Bu nedenle, robotik rehabilitasyon gibi tedaviler, hastalığın ileri evrelerinde semptomları tedavi etmek için diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılabilir.”

 

Yaşam kalitenizi yükseltir!

Robotik rehabilitasyonun hasta için mümkün olan en yüksek yaşam kalitesini sürdürmeye odaklandığını belirten Doç. Mustafa Çorum, “Robot cihazlar, ileri evrelerde hastaların günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için tasarlandı ve hasta bağımsızlığını artırmaya yardımcı olabiliyor. Hastaların kontrol edilemeyen sallanma, stabilite ve uyum güçlüğü, yürüme bozukluğu ve tutukluk gibi istenmeyen vücut hareketlerinden kurtulmasına yardımcı olacak teknolojik yaklaşımlar uygulanmaktadır. Hareket sisteminin yanı sıra diğer problemler açısından rehabilitasyon sürecinde kognitif fonksiyonlar, uyku bozuklukları, otonomik ve duyusal disfonksiyonlar hedef alınarak hastaların klinik durumuna göre kişiye özel tedavi programı uyarlanır.

 

Bu hastalıklara dikkat!

Robotik rehabilitasyonun etkinliği, hastalığın evresine, semptomların şiddetine ve genel iyilik haline bağlı olarak değişir. Ancak bazı durumlarda robotik rehabilitasyon uygulanmayabilir. Örneğin; Hastanın ciddi bir sağlık sorunu varsa, ileri derecede kalp yetmezliği varsa, önemli psikiyatrik rahatsızlıkları varsa, enfeksiyon veya açık yara gibi sorunları varsa robotik rehabilitasyon uygulanmayabilir. Doç. Mustafa Çorum, “Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı hastanın durumunu değerlendirerek robotik rehabilitasyonun hastaya uygun olup olmadığını tespit edip en uygun tedavi yöntemlerini önerebilir” diyor.

 

Son yıllarda öne çıkıyor!

Son yıllarda yapılan birçok çalışma; Parkinson hastaları için robotik rehabilitasyonun faydalarını göstermektedir. Doç. Mustafa Çorum “Birçok hasta bize dengesiz yürüyüşle geliyor. Yürüme ve ayakta durma stabilitesini iyileştirdiği ve böylece düşme riskini azalttığı için burada denge eğitimine odaklanıyoruz. Yine yaygın bir sorun, ilaç veya beyin stimülasyonu ile düzeltilmesi zor olan “yürüme donması” (yürürken ani durma) sorunudur. “Bu, rehabilitasyonun çok yardımcı olabileceği önemli bir durum” diyor. Tedavide robotik cihazların kullanılmasıyla hastaların ihtiyaç duyduğu hareket kabiliyeti, stabilite ve uyum becerilerinin geliştirildiğini anlatan Doç. Dr. Mustafa Çorum şöyle konuşuyor: “Örneğin; bir kol veya yürüyen robot, hastanın bacak ve kol kaslarını güçlendirmek için çeşitli egzersizler yapmasına olanak tanır. Sanal gerçeklik uygulamaları, Parkinson hastalarının günlük aktivitelerini yaparken karşılaştıkları zorlukları simüle etmek için kullanılmaktadır. Bu sayede hastalar gerçek hayatta karşılaşacakları zorluklara kendilerini hazırlayabilirler. Tedavi süresince hastanın gelişimi takip edilir ve gerektiğinde tedavi planında değişiklik yapılır. Bu sayede hastanın tedavi sürecinde en etkili sonuçları alması sağlanır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

cardakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu