Ekonomi

40 ülkeden tedarikçi satın almak için Türkiye’ye geldi

Mehmet Hanifi GÜLEL

Önceki gün başlayan ve dün sona eren etkinlik, Türkiye’nin önde gelen gıda üreticilerini, süpermarket zincirlerini ve büyük gıda ithalatçılarını bir araya getirdi. 65’i yerli olmak üzere 80’in üzerinde yabancı firma ile toplam 3.500’ün üzerinde ikili görüşme gerçekleştirildi. Faaliyetin 400 milyon dolarlık iş hacmine ulaşması bekleniyor.

İSO Genel Sekreteri Haktan Akın, gıda sektörünün Türkiye ekonomisinin önemli bir bileşeni olduğunu vurgulayarak, “64 firmamız ve aralarında market zincirleri ve toptancıların da bulunduğu 80’den fazla yabancı firmanın yetkilileriyle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. 40’tan fazla ülkede ve ülkemizde ilk kez bu ölçekte.” Sektörel alım heyeti etkinliğine ev sahipliği yapıyoruz. İki günlük ikili görüşme maratonunda firmalarımızın yeni iş anlaşmalarına imza atmasını ve ticaretin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum” dedi.

Gıda sektörünün iş yeri sayısı, istihdam ve yarattığı katma değer açısından Türkiye ekonomisine ciddi bir yük getirdiğini kaydeden Akın, “2022 yılında Türkiye’nin gıda ihracatı 29 milyar doları, ithalatı ise 24 milyar doları aştı.

Rekabetin yoğun olduğu sanayi firmalarımızı yeni pazarlar ve yeni müşterilerle buluşturacak en kritik faaliyetlerden birinin, tedarikçi ile alıcıyı bir araya getiren ikili iş görüşmesi faaliyetleri olduğunu biliyoruz. Bu dönüşümün bilincinde olarak üyelerimizin uluslararası pazarlarda rekabetçi konumlarını artırmaları ve ihracatlarını geliştirmeleri için yeni hizmetler ekleyerek sanayicilerimize destek olmaya devam ediyoruz.

“Hedef pazar araştırma danışmanlığı, Ur-Geliştirme projeleri, sektörel ticaret ve satın alma heyetlerinin yanı sıra yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve mesleki gelişim odaklı birçok hizmetimizle üye firmalarımıza ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” dedi.

Her şirket en az 25 görüşme gerçekleştirdi

Şekerlemeden unlu mamullere, dondurulmuş gıdalardan sağlıklı atıştırmalıklara kadar pek çok üretim alanındaki üreticiler ve alıcılar yalnızca davetle katılabiliyor. Almanya’dan Rewe, Avusturya’dan TOKFOOD GMBH ve ALDI, Suudi Arabistan’dan Tamimi ve Lulu Hypermarket, Kenya’dan Maf Carrefour, Özbekistan’ın Bosna Hersek’ten Korzinka, Bosna Hersek’ten Bingo ve Portekiz’den Segana gibi önemli alıcıları katıldı. Yemek toplantıları kapsamında her katılımcı firma en az 25 toplantı gerçekleştirdi. 2 gün sonunda 3.500’ün üzerinde toplantının gerçekleştiği belirtildi.

altinekinhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu