Ekonomi

EYT’de ilk maaş için 12 kritik gün

Kanuna göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı statülerine göre gerekli yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde emekli maaşı başvurusunda bulunabilirler. Şimdi şartları taşımayanlar, tamamlandığı tarihten itibaren emeklilik başvurusunda bulunabilecek.

Mart ayında emeklilik dilekçesi veren tüm EYT’lilerin aylıkları 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak.

2022 AYLIK BAĞLAMA SÜRESİ SSK’DA 12 GÜN

EYT yasası kapsamında hızlı emekli olabileceklerin sayısı 1.7 milyon SSK, 89 bin BAĞ-KUR ve 496 bin Emekli Sandığı katılımcısı olmak üzere 2 milyon 250 bin kişiye ulaşıyor. Yılbaşından önce borçlanma başvurusunda bulunan 1.1 milyon kişinin değerli bir bölümünün 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılıklarını çekerek emeklilik hakkını kazandığı tahmin ediliyor. EYT üyesi olarak borçlanma yoluyla emekliliğe hak kazananlar 2 milyon 250 bin kişi ise dahil değil.

Mart ayında emeklilik başvurusu yapacak kişi sayısının ise 1,8 – 2 milyon kişi arasında olması bekleniyor. Sigortalıların çalıştıkları illerde emeklilik başvuruları sonuçlandırılmaktadır. Hizmet kayıtlarının verileri otomasyon sistemine aktarılsa da tüm başvurular kişinin kendi belgesinden tek tek denetlenerek emeklilik işlemi gerçekleştirilir.

Geçen hafta itibariyle SGK çalışanları sabah 06.00’da mesaiye başlıyor. Ancak bu yavaş temponun uzun süre devam etmesi çok zor. Bu nedenle tüm emeklilik başvurularının sonuçlandırılması zaman alacak gibi görünüyor.

Sınavı tamamlanan EYT üyelerinin emeklilik ödemeleri nisan ayında başlayacak. Nisan ayına gelmeyenlerin maaşları daha sonra toplu olarak ödenecek.

ÖN ÖDEME YAPABİLİR MİYİM?

Son anda bir değişiklik olmazsa 14 Mayıs’ta seçim yapılacak. EYT’lilerin ilk emekli maaşlarının seçimlerden önce ödenmesi beklentisi var.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre aylıkların 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık almaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde gelecekteki aylık alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilir. . Avans tutarı, net taban fiyatın (25 bin 523 TL) üç katını geçmemek üzere üç ayda bir SGK tarafından belirlenebilir. Avansın emekli maaşından fazla olan kısmı her ayın 1 çeyreğinde mahsup edilir.

Yönetmelikte avansın 90 gün içinde ödenmemesi şartı aransa da, düzenlemeyi destekleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 97’nci sayısı için herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor. Kanun, “Vadesi geçmiş alacakların zamanında ödenmemesi halinde”fırsat sağlar.

Yönetmelikte değişiklik yapılarak 90 günlük sürenin kısaltılması mümkündür. Örneğin, 90 günlük süre tamamen kaldırılabilir veya 30 güne kadar uzatılabilir, bu da avans ödemesinin önünü açabilir.

Avans ödemelerinin yapılabilmesi için yazılıma ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Böylece süreçleri tamamlanan EYT üyeleri nisan ayında normal emekli maaşı alacak. Nisan ayına kadar yazılım tamamlanırsa emeklilik işlemleri tamamlanmamış EYT üyelerine avans ödemesi yapmak mümkün görünüyor.

KAYNAK: HABERTÜRK / AHMET KIVANC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu