Zehirli balon balığı rotasını Marmara’ya değiştirdi: Tüketildikten yarım saat sonra ölüme neden olabiliyor
İklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkisini değerlendiren Kartal, derisinde veya karaciğerinde salgıladığı zehirle insanlar ve diğer balıklar için öldürücü olan kirpi balığının, etkisi nedeniyle Hint Okyanusu’nu geçerek Ege Denizi’ne geldiğini belirtti. küresel ısınmanın.
Kartal, bu balığın bulunduğu ortama hızla uyum sağladığını ve istilacı bir tür olarak nitelendirildiğini belirtti. Ege’den sonra Marmara’ya yayılma riskinin bulunduğunu belirtti.
Küresel ısınmanın balıkların göç yönünü değiştirdiğine dikkat çeken Kartal, “Isınma balıkların boyunu, üreme kalitesini ve hatta rotasını değiştiriyor. Bu nedenle zehirli kirpi balığını Marmara’da, hatta Karadeniz’de bile görebiliyoruz. Çok kısa sürede bu tür çok çabuk ürer ve zehirlidir.” “Çevresindeki balıkların yaşama şansı yok. Balıkçıların ağlarına da büyük zarar veriyor” dedi.
Kirpi balığı yiyen 6 kişi taburcu edildi
“Mücadele etmek çok zor”
Kartal, kirpi balığının denizlerdeki çeşitlilik açısından tehlike oluşturduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıplarını önlemek için kuyruklarını satın aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Denizlerimizdeki balıkların boyu eskisinden çok daha kısa oldu.”
Kartal, balıkçılık sektörünün yeni yıldan beklentilerini de anlattı.
En çok hamsinin bu aylarda tezgahlarda olması gerektiğini belirten Kartal, “Ancak eylül ayında Marmara’da hamsi avı başlayınca kışa yetecek kadar balık kalmamıştı. Denizlerimizdeki balığın büyüklüğü 0.000’e ulaştı. Eskisinden çok daha küçük. Şu anda tezgahlarda bulunan istavritlerin boyutları da normalin altında. Bu nedenle geçmişte “Bu yıl balıkçılık sektörü açısından iyi bir sezon geçirmedik. Balık fiyatları da oldukça yüksek.” dedi.
2023 yılının sektör açısından en kötü yıllardan biri olduğunun altını çizen Kartal, palamut, lüfer ve lüferin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.
“Balıkların üreme oranları azaldı, artık büyümüyorlar”
Bir daha böyle bir dönem yaşamak istemediklerini belirten Kartal, “Hava koşulları balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Eskiden havaların çok soğuk olması sorun iken şimdi kışların sıcak olması sorun haline geldi. İklim değişikliği olumsuz Karadaki tarımın yanı sıra denizdeki balıkçılığı da etkiliyor.Balıkların üreme oranları azaldı.Boyları uzamıyor. Karadeniz’de 26 derecelik sıcaklıkları görmeye başladık.” ifadelerini kullandı.
Bu yıl İstanbulluların balık yerine daha fazla tavuk yemek zorunda kalacağına işaret eden Kartal, şöyle devam etti:
“Pazar ve pazarda küçük balık almayın”
Kartal, her balığa en az bir kez yumurtlama hakkı verilmesi gerektiğini vurguladı.
Vatandaşların balığı daha ucuza ve daha bol tüketmesi açısından bunun önemli olduğuna işaret eden Kartal, ” Denizlerin kirlenmeye karşı korunması da gerekiyor. Olta balıkçılığı yapanların aşırı avlanmaktan kaçınması ve balık boylarına dikkat etmesi gerekmektedir. Yasadışı ve kaçak avcılık, balıkçılıktaki en büyük sorunlardan biridir.“dedi.
Tüketicilere seslenen Kartal, “Market ve süpermarketlerden küçük balık almayın. Böylece balıkçılık sektörünü de korumuş olursunuz.”
“Zehirli kirpi balığının kıyıya çıkarılması bile yasaktır”
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval, kirpi balığının bir kısmı tatlı suda bir kısmı da tuzlu suda yaşayan 200’e yakın türünün bulunduğunu söyledi.
Kirpi balığının zehirsiz türlerinin bulunduğunu ancak zehirli olanlarının büyük tehlike oluşturduğunu belirten Deval, ” Sularımızda 8 farklı türde kirpi balığı bulunmaktadır ve bunlar Süveyş Kanalı’ndan gelmektedir. Bunlardan 4’ü zehirli, diğer 4’ü zehirli değil. Zehirli çeşitlerde zehir balığın sadece bir organında değil, kanatlarında, kaslarında, sindirim sisteminde ve deri altında da bulunur. Bu yüzden ‘Balıkları çok iyi temizleyip sonra yiyorum’ gibi bir hataya düşmemelisiniz. Bu nedenle Bakanlık kirpi balığının avlanmasını ve karaya çıkarılmasını yasakladı.“dedi.
Prof. Dr. Deval, bu balıkların en zehirli türler arasında yer aldığını ve Akdeniz havzasında 11 kirpi balığı türünün bulunduğunu belirtti.
Deval, Türkiye’de suların giderek ısınmasının kirpi balığının adaptasyonunu kolaylaştırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
Kirpi balığı nedir ve yenilebilir mi?
Kirpi balığı familyası Tetraodontiformes takımına ait bir familyadır. NTV’nin aktardığı habere göre, gümüş yanaklı kurbağa balığı olarak da bilinen Lagocephalus sceleratus, Tetraodontidae familyasına ait son derece zehirli bir balık. Ülkemiz denizlerinde varlığı 2000’li yılların başında tespit edilmiştir.
Bu türlere pasif zehirli balıklar da denilmektedir. Dikenlerinde zehir yoktur. Kirpi balığı tehlikede olduğunu hissettiğinde av olmamak için karnını kurbağa gibi şişirir ve normal büyüklüğünün birkaç katına ulaşır.
Balon balığı öldürücü mü?
Kimyasal tetrodotoksin (TTX), kirpi balığı ailesinin neredeyse tüm üyelerinde bulunur ve karaciğerlerinde depolanır. Siyanürden 1200 kat daha güçlü bir zehire sahip olan kirpi balığını tüketmek, bir tarafına dokunmak bile ölümle sonuçlanabilmektedir. Zehirli etlerinden dolayı ticari değeri yoktur. Tetrodotoksin üretebilen bu balıklar kas felcine, nefes darlığına, dolaşım yetmezliği nedeniyle ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere neden olabiliyor.