İş

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın; “Sanayileşme için çıktığımız bu yolda heyecanımız bitmesin”

Erzurum İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Komisyonu (İİMEK) Ocak ayı toplantısını Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ev sahipliğinde Vali Yardımcısı Can Atak başkanlığında gerçekleştirdi.

ETSO Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Can Atak, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın, Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, İŞKUR İl Müdürü Abdulkadir Keyifli, SGK İl Müdürü Nizamettin Durmuş, Erzurum Esnaf Odaları ve Esnaf (ESOB). ) Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Fırat, Ticaret İl Müdürü Fatma Demir, KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, KUDAKA Genel Sekreteri Oktay İtimat ve Atatürk Üniversitesi (AU), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), 1 OSB, 2. OSB ve bazı STK temsilcileri katıldı.

İŞKUR İl Müdürü Abdulkadir Mutlu, İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve SGK İl Müdürü Nizamettin Durmuş’un sunum yaptığı toplantıda Erzurum’un istihdam rakamları, iş gücü potansiyeli ve mesleki eğitim kursları masaya yatırıldı.

“Nitelikli iş gücü potansiyelimiz yetersiz”

Toplantıda söz alan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Saim Özakalın da Erzurum’un istihdam yapısı, işletmelerin yetişmiş eleman ihtiyacı ve sanayide istihdamın artırılmasına ilişkin görüşlerini dile getirdi. İş arayanların özel sektörde çalışmaya bakış açısının değişmesi gerektiğini vurgulayan Lider Özakalın, özel sektörde yetişmiş bir çalışanın kamudan çok daha iyi fiyatlara istihdam edildiğini söyledi. “Asıl sorunumuz şehrimizde kalifiye iş gücü eksikliği” diyen Önder Özakalın, “Bunun temel nedenlerinden biri maalesef sanayimizin yeterince gelişmemiş olması. Biliyoruz ki bu sorunumuz çözülemez. Sadece sorun yaşayarak çözülebilir. Bu anlamda İŞKUR, Milli Eğitim ve sektör temsilcilerinin iş birliği artırılarak, ilgi alanlarında istihdam garantili mesleki ve teknik eğitimlere ağırlık verilmelidir” dedi.

Aralık Ayında Patlayan Yatırım Teşvik Belgesi Sayısı

Erzurum’da Aralık 2022’de yatırım teşvik belgesi sayılarındaki büyük artışa dikkat çeken Özakalın yaptığı konuşmada, Aralık ayında Erzurum’da yatırım teşvik belgesi sayısının 2022 yılında alınan toplam teşvik belgesi sayısının yüzde 4’ünü oluşturduğunu belirtti. Türkiye ve söz konusu ayda alınan belge sayısı önceki yıllara göre karşılaştırıldı. Toplam 12 aydan bile fazla olduğunu belirtti. Özakalın konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı Aralık ayında Erzurum’dan 1 milyar 633 milyon TL sabit yatırım bedeli ve 5 bin 164 istihdama sahip 82 adet yatırım teşvik belgesi alındı. Aynı ayda Türkiye genelinde; 84 milyar 692 milyon TL Sabit yatırım bedeli ile 2 bin 062 adet yatırım teşvik belgesi ve 53 bin 903 istihdam sağlandı.Erzurum’da Aralık ayında alınan yatırım teşvik belgesi sayısı aynı dönemde Türkiye’de alınan yatırım teşvik belgesi sayısının yüzde 4’ünü oluşturdu. Aynı dönemde Erzurum’daki istihdam sayısı ise “İstihdamın yüzde 10’unu, yatırım tutarının yüzde 2’sini oluşturdu. Gördüğünüz gibi geçen yılın sadece son ayında alınan belge sayısı, istihdam ve sabit yatırım rakamları önceki yılların 12 aylık dönemlerine göre çok daha yüksek.”

“Neşemiz sürsün, heyecanımız bitmesin”

Erzurum’da 2022 yılı toplamda; 2 milyar 939 milyon TL sabit yatırım bedeli ile 158 adet yatırım teşvik belgesinin alındığını ve 5 bin 906 istihdam öngörüldüğünü kaydeden Lider Özakalın; “Bu rakamlar bizler için çok sevindirici ama bir o kadar da düşündürücü ki, yatırımcının şehrimize olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bunun için önlem almamız lazım. 2. talepler ve şehrimizi yatırım açısından daha cazip hale getirmek için yorulmadan 6. Teşvik Bölgesine alınmamız gerektiğini söylüyoruz.Sanayi atılımı için çıktığımız bu yolda ortaya çıkan rakamlarla sevincimizi yaşamak istiyor heyecan bitmesin. Yatırımcıların ilgisine mutlaka karşılık vermeliyiz. Elimizdeki bu olumlu havayı ve fırsatları kaçırmamalıyız. Yatırımları teşvik belgeleriyle hayata geçirmeliyiz. Devlet destekli yatırım dönemi bitti. Sanayileşmeyi özel sektörümüz üzerinden gerçekleştirmek zorundayız. Bunun için asıl bölümün önünü açacak, işlerini kolaylaştıracak her türlü adımı atmak büyük değer taşıyor.”

Önder Özakalın yaptığı konuşmada, devletin KOSGEB, İŞKUR gibi kurumlar aracılığıyla sağladığı istihdam tabanlarının aksak ve eksik yönlere sahip olduğunu anlatarak, konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e bilgi verdiklerini belirtti. ETSO ziyaretinde, tarımda istihdam, İşbaşı Eğitim Programları, Üretim, Sürece Katılımın Güçlendirilmesi ve 4857 Sayılı Kanun’daki bazı uygulamaların yeniden incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. ERZURUM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu